Založ si blog

Tokaj je len jeden – Slovenský klenot

Vinum regum, rex vinorum. Víno kráľov, kráľ vín. Tokajské. Lahodný a jedinečný mok, dorábaný a uskladňovaný v špecifických podmienkach, aké príroda nikde inde na svete nevytvorila. Nápoj, ktorý si s obľubou vychutnávali také historické osobnosti ako napríklad ruský cár Peter Veľký alebo anglická kráľovná Viktória. Dnes si ho možu všetci milovníci kvalitného vína vychutnávať v Tokajskej oblasti v juhovýchodnom cípe Slovenska, pretože Slovenská republika bola úspešná v spore so svojím južným susedom a Európa uznala, že svetoznáma značka TOKAJ patrí aj Slovensku.

Tokajská oblasť

Tokajská oblasť

Len približne štyridstať minút cesty autom z metropoly východného Slovenska Košíc sa nachádza Tokajská oblasť s vinárskymi baštami ako sú Čerhov, Malá a Veľká Tŕňa, Viničky a Slovenské Nové Mesto, s vínnymi pivnicami a modernizovanými vinárstvami, s dňami otvorených tokajských pivníc, organizovaných niekoľkokrát do roka a navštevovaných čoraz väčším počtom domácich a zahraničných milovníkov vína, s tufovými pivnicami a pivničkami s neopakovateľnou atmosférou a ochutnávkami, komentovanými výrečnými a pútavo rozprávajúcimi someliérmi.

Po tom, ako založili vinári v Tokajskej oblasti občianske združenie Tokaj Regnum, združujúce deväť vinárstiev, dokázali to, čo je v slovenských pomeroch málo vídané – hája spoločné záujmy, vedia sa dohodnúť na spoločnom postupe a organizovaní podujatí pre verejnosť a najmä majú rovnaký cieľ: ekonomicky pozdvihnúť región, presadiť kráľovskú značku ďaleko za hranicami krajiny a pomôcť tak nielen sebe, ale celému Slovensku, Košickému kraju a Košiciam ako krajskému mestu a ich turizmu.

Výsledky ich spoločného úsilia sú badateľné. Darí sa im skvalitňovať služby, ktoré dokážu poskytovať jednotlivcom i skupinám, zvedavých na to, ako chutí slávne tokajské víno. Z ich úspechov profitujú nielen oni sami ako podnikatelia, ale aj drobní vinári s menšími vinicami a vínnymi pivničkami, ktorí sú schopní a ochotní ubytovať hostí a venovať sa im s rovnakou zanietenosťou a láskou k tokajskému vínu, ako tí najväčší hráči na trhu.

Skrátka, Tokajskú oblasť na východnom Slovensku sa oplatí navštíviť, tokajské víno v nej dorábané stojí za to ochutnať a dobré meno slovenských tokajských vinárov je správne šíriť doma aj v zahraničí. Nepochybujem o tom, že ak pozvanie prijmete aj vy, sami sa presvedčíte o tom, aký klenot Slovensko na tomto malom, úrodnom a čarovnom kúsku zeme má.

 

Košice nasledujú Viedeň! ! !

16.01.2018

Určite všetci viete že v Košiciach prebieha najväčšia rekonštrukcia v histórií mesta, a práve teraz rekonštrukcia električkových tratí na území sídliska Košice-Západ, teda pre domácich “Terasa”, v úseku od Amfiteátra až po električkovú zastávku, ktorá nesie názov Bardejovská. Rekonštrukciu realizuje spoločnosť Eurovia SK, ktorá sa po celozávodnej dovolenke [...]

HODY v Metropole Východu!

19.12.2017

Ako každý vie, hlavnú úlohu počas Vianoc v Košiciach nezohráva len krásny a majestátny Vianočný stromček, nádherná výzdoba alebo ľadové kráľovstvo, ale práve Vianočné trhy.Vianočné trhy v centre mesta, správne povedané v historickom centre Starého mesta, sú už tradičnou pýchou, výzdobou, priam spestrením pekných chvíľ pred, a počas Vianočných sviatkov v [...]

Metropola VÝCHODU opäť o krok v pred ! !!

02.08.2017

Určite si pamätáte rekonštrukciu električkových trati v Košiciach, ktorá sa robila takmer po štvrť storočí, a začala sa v roku 2015. Bol to náročný proces, ktorý stál pevné nervy asi všetkých, od vedenia mesta, občanov, až po turistov, ktorí do mesta Košice zavítali aj keď prebiehala masívna rekonštrukcia a modernizácia električkových trati. Bol to náročný [...]

znásilnenie. násilie, týraná žena,

Amnesty: Situácia v oblasti ľudských práv na Slovensku sa v roku 2023 nezlepšila

24.04.2024 09:14

Slovensko ani v minulom roku neratifikovalo Istanbulský dohovor.

nevidiaci, Levoča

Nevidiaci v dnešnom svete: ohrozuje nás čoraz viac nástrah a prekážok

24.04.2024 09:00

Zrakovo postihnutí vyzývajú projektantov a investorov verejných projektov, aby sa na svoje diela dívali aj z pohľadu ľudí bez zraku.

veliteľská budova, Banská Bystrica

Pôsobili v nej povstaleckí hrdinovia Golian a Viest. Veliteľskú budovu rezort obrany vynoví za takmer 13 miliónov

24.04.2024 07:00

Je dôležitou súčasťou našej histórie a zaslúži si pozornosť, zhodujú sa Banskobystričania pri pohľade na tamojšiu pamiatku v podobe Veliteľskej budovy.

vojna na Ukrajine, Kyjev, cintorín

ONLINE: Rusi obišli nedávno vybudovanú ukrajinskú obranu. Balík pomoci schválil aj americký Senát

24.04.2024 06:00, aktualizované: 08:59

Dobytie Očeretyne znamená, že sa Rusku podarilo obísť severné krídlo nedávno vybudovanej ukrajinskej prednej línie, vrátane mínových polí a zákopov.

adamstecak

Východ Slovenska a jeho obyvateľov treba spoznať, až potom si o nich utvoriť názor :)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 12
Celková čítanosť: 93485x
Priemerná čítanosť článkov: 7790x

Autor blogu

Kategórie