Založ si blog

Trebišov je zarohom a predsa ho málokto pozná

Často môžeme čítať alebo počuť, že nikto nie je doma prorokom. Tu ho nepoznáme, ale za hranicami je známy. U nás nevieme nič o jeho úspechoch, ale v zahraničí ho za ne vynášajú do nebies. Myslím, že toto výstižné slovné spojenie sa týka nielen ľudí, ale aj miest. Žijeme v krajine, v ktorej mnohokrát nevieme, aké pekné miesta máme doslova „zarohom“. Náš domov skrátka nie je doma prorokom. Je to veľká škoda.

Žijem len pár kilometrov od Trebišova, ale iba nedávno som si urobil výlet do tohto mesta.  Objavil som v ňom pre seba počas super-slnečného novembrového dňa mnoho pekných a zaujímavých miest. V 25-tisícovom mestečku som si pozrel Barokovo-klasicistický kaštieľ, Mauzóleum rodiny Júliusa Andrássyho a Mariánske súsošie. Prešiel som sa pomerne veľkým mestským parkom, v ktorom sú fakt pekné stromy dovezené z celého sveta (ako som sa neskôr cez google dozvedel). Mestský park v Trebišove je dokonca väčší a drevinovo pestrejší ako ten v Košiciach, ktorý bol zrevitalizovaný v rámci projektu Európske mesto kultúry 2013 a dnes je vyhľadávaným miestom rodín s deťmi, mladých ľudí aj seniorov. Nepochybujem o tom, že Mestský park v Trebišove by sa stal rovnako atraktívnym a navštevovaným miestom a to nielen pre Trebišovčanov, ak by sa podarilo získať peniaze z eurofondov.

 

Barokovo-klasicistický kaštieľ v Trebišove

Barokovo-klasicistický kaštieľ v Trebišove

Našiel som ešte jednu podobnosť medzi úspešnými Košicami a pre mňa (až doteraz) nepoznaným Trebišovom. Vedeli ste napr. o tom, že Košický hrad bol pred niekoľkými storočiami dokonca rozsiahlejší ako Spišský hrad, ktorý dnes pozná celý svet ako jeden z najväčších v Európe? Košičania sa až vďaka projektu Európskeho hlavného mesta kultúry 2013 dozvedeli, aký klenot sa kedysi vypínal nad mestom. Vďaka úpravám zvyškov hradieb a vybudovaniu malého prírodného amfiteátra sa „ostatky“  hradu začali hromadne navštevovať. Trebišov má dokonca v rámci spomenutého parku zrúcaninu hradu Parič, ale opäť by to chcelo nejakú finančnú injekciu, ktorá by pritiahla záujem verejnosti z blízka i z ďaleka a naštartovala turizmus. Môže ísť o akékoľvek mesto, či obec na Slovensku, ale jedno je isté a vždy to tak bolo. Iba ten komu na meste, alebo obci záleží, len ten mu pomôže a naozaj ideálnym stavom je, keď sú na Slovensku lokálpatrioti, ktorí zabezpečia napríklad aj roky ospevované eurofondy pre svoje rodisko. A nech je ten niekto pokojne aj poslanec Národnej rady.

 

Hrad Parič

Hrad Parič

 

Keď už píšem o tej diaľke, pre Slováka z Bratislavy a teda celkovo zo západného Slovenska je bližšie do Chrovátska ako na východné Slovensko, napríklad práve do Trebišova. A to len preto, že o Chorvátsku vie Slovák žiaľ viac ako o meste, v ktorom živote nebol, nikdy o ňom nepočul a tak si myslí, že v ňom ani nič zaujímavé nemôže nájsť. Ja som zistil, že opak je pravdou a že sa vďaka šikovným ľuďom vo vedení mesta Trebišov stále niečo rekonštruuje, modernizuje a skrášľuje. Slovensko je predsa naším domovom a tak by sme mali vedieť, čo doma máme, aby tými prorokmi neboli u nás viac zahraniční turisti ako my sami. Tak čo, aké mestečko z nášho krásneho Slovenska si vyberiete na preskúmanie vy? 🙂

Košice nasledujú Viedeň! ! !

16.01.2018

Určite všetci viete že v Košiciach prebieha najväčšia rekonštrukcia v histórií mesta, a práve teraz rekonštrukcia električkových tratí na území sídliska Košice-Západ, teda pre domácich “Terasa”, v úseku od Amfiteátra až po električkovú zastávku, ktorá nesie názov Bardejovská. Rekonštrukciu realizuje spoločnosť Eurovia SK, ktorá sa po celozávodnej dovolenke [...]

HODY v Metropole Východu!

19.12.2017

Ako každý vie, hlavnú úlohu počas Vianoc v Košiciach nezohráva len krásny a majestátny Vianočný stromček, nádherná výzdoba alebo ľadové kráľovstvo, ale práve Vianočné trhy.Vianočné trhy v centre mesta, správne povedané v historickom centre Starého mesta, sú už tradičnou pýchou, výzdobou, priam spestrením pekných chvíľ pred, a počas Vianočných sviatkov v [...]

Metropola VÝCHODU opäť o krok v pred ! !!

02.08.2017

Určite si pamätáte rekonštrukciu električkových trati v Košiciach, ktorá sa robila takmer po štvrť storočí, a začala sa v roku 2015. Bol to náročný proces, ktorý stál pevné nervy asi všetkých, od vedenia mesta, občanov, až po turistov, ktorí do mesta Košice zavítali aj keď prebiehala masívna rekonštrukcia a modernizácia električkových trati. Bol to náročný [...]

Juraj Blanár

Blanár nepodporí možné sankcie, ktoré by zasiahli viac občanov SR ako Irán

16.04.2024 15:29

Ministri zahraničných vecí krajín EÚ majú rokovať o možnom uvalení sankcií na Irán v súvislosti s jeho víkendovým útokom na Izrael.

Podvod

Fanúšikovia hokeja, pozor. Neznámy páchateľ ponúka na internetovom portáli falošné lístky na MS

16.04.2024 15:11

Vystupuje pod rôznymi menami, s rôznymi telefónnymi číslami a uvádza odlišné bankové účty, na ktoré žiada zaslať peniaze.

Russia Ukraine War

Chýbali rakety, zničili elektráreň. Zelenskyj sa hnevá, že Ukrajine chýba ochrana, akú dostal Izrael

16.04.2024 15:07

Volodymyr Zelenskyj sa sťažuje, že Izraelu pomohli spojenci ochrániť vzdušný priestor pred útokom Iránu, ale od neba nad Ukrajinou dávajú ruky preč.

Filip Kuffa

Výbor neprijal uznesenie k preletu vrtuľníka s Kuffom nad národným parkom

16.04.2024 14:57

Kuffa mal helikoptérou letieť bez povolenia ponad najprísnejšie chránené územia Malej Fatry, čím sa mali ohroziť napríklad hniezdiace vzácne vtáky.

adamstecak

Východ Slovenska a jeho obyvateľov treba spoznať, až potom si o nich utvoriť názor :)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 12
Celková čítanosť: 93210x
Priemerná čítanosť článkov: 7768x

Autor blogu

Kategórie