Založ si blog

Voda na východe už naše životy neohrozí!

Rok 2010, zamočené domy od podláh po stropy, výkriky ľudí a plač za tým, čo celý život budovali, mnohí ostali bez domovov a majetku. Pred piatimi rokmi utekali obyvatelia viacerých obcí na východnom Slovensku zo svojich domovov na vyvýšené miesta, pretože voda v riekach začiatkom júna počas povodní neustále stúpala a na viacerých miestach sa vyliala, pretrhla hrádze a zničila majetky za milióny eur. Ľudia si zachraňovali holé životy a to najnutnejšie, čo si dokázali vziať so sebou. Najväčšiu paniku spôsobila fáma o pretrhnutí priehradného múru na Ružíne. Ak by bola táto katastrofická správa pravdivá, povodňová vlna by zatopila celé Staré mesto, sídliská Sever, Juh aj Jazero. Následky vtedajšej povodne boli aj bez toho hrozivé. Zatopené domy a pozemky, znehodnotený majetok, ľudia bez strechy nad hlavou, strach z budúcnosti. Voda nám vtedy opäť ukázala svoju ničivú silu i rozdiel medzi ňou a ohňom, pred ktorým môžeme vziať nohy na plecia, ale pred rozbesneným vodným živlom neutečieme. Aj pokojná rieka Bodrog v okolí kde bývam sa rozbahnila a vytopila domy najbližším susedom, ktorí len márne zachraňovali aspoň malé cennosti, alebo Torysa pri Košiciach v dedine Sady nad Torysou, kde som sa bol pozrieť, vytopila štvrť so 40 domami, ktorým bolo vidno iba štíty striech a na vode plávali doklady a fotky rodín, ktoré tam žili.

 

Povodne v roku 2010 ničili majetky

Povodne v roku 2010 ničili majetky

 

Odtvedy sa mohlo Slovensko iba poučiť a zodpovedne pripraviť. Ľudia zodpovední za naše životy a príbytky sa nezľakli, ale po desaťročiach zanedbaných investícií do protipovodňových opatrení nastali projektové prípravy a akcieschopnosť reagovať na výzvy z eurofondov pomohla dodnes už desiatkam tisícov obyvateľov. Začiatkom novembra získali košickí vodohospodári na boj proti povodniam 35 nových nákladných áut, kolesových rýpadiel, terénych áut a pojazdných dielní. Doteraz skôr opravovali, ako používali 30 rokov starú techniku. Obyvateľov Starej Ľubovne ochránia pred povodňami štyri nové hrádze pozdĺž oboch strán rieky Poprad o celkovej dĺžke dva kilometre. Kežmarok a široké územie Levočských vrchov, ktorým preteká Kežmarský potok, bude pred záplavami chrániť systém suchých poldrov a ďalších vyše dvesto biotechnických opatrení v lesoch. Projekt v hodnote 5 miliónov eur ochráni pred povodňami viac ako 35 000 ľudí. Boj s vodou zvládnu v budúcnosti aj mestá ako Bardejov, Humenné, Stará Ľubovňa, Lipany ale aj obce ako Harichovce, alebo Kružlov.

 

Ochrana obcí pred veľkou vodou

Ochrana obcí pred veľkou vodou

 

Už v roku 2013 slovenská vláda na výjazdovom zasadnutí v Košiciach vyčlenila na protipovodňovú ochranu tohto mesta 40 miliónov eur. Najnovšie bola z týchto prostriedkov zrekonštruovaná  hať vo Vyšnom Opátskom za viac ako 2,6 milióna eur, ktorú prišiel uviesť do činnosti aj človek zodpovedný za vzostup prác vo vodohospodárstve, minister životného prostredia Peter Žiga, ktorý spolu s premiérom Robertom Ficom a primátorom Košíc Richardom Rašim toto dielo otestovali. Nebolo to len jednorázvé strihanie pásky, ale ide už o štvrtú, systematicky dokončenú stavbu zo systému dvadsiatich protipovodňových diel na Hornáde v Košiciach. Najnáročnejšia má byť kompletná rekonštrukcia a rozšírenie hate v Ťahanovciach s odhadovanými nákladmi 18 miliónov eur. Vodohospodári budú rekonštruovať aj ďalší takmer dvojkilometrový úsek pravostrannej hrádze medzi dvoma úsekmi. Ide o komplexnú ochranu 2. najväčšieho mesta na Slovensku s viac ako 250 000 obyvateľmi.

 

Ochrana Košíc pred povodňami

Ochrana Košíc pred povodňami

 

Po utopistických hrázkach vizionárov, kedy sa v lesoch rúbalo a hádzalo drevo do potokov sa pristúpilo k reálnej práci a následne k výsledkom v obciach a mestách, kde výsledky cítia všetci obyvatelia. Do protipovodňových opatrení na východnom Slovensku sa investuje naozaj veľa eurofondových prostriedkov, ktoré ostanú na týchto miestach natrvalo, ale určite je to vždy menej, ako škody na majetkoch obyvateľov a tobôž na riziku ohrozenia ich životov.

Košice nasledujú Viedeň! ! !

16.01.2018

Určite všetci viete že v Košiciach prebieha najväčšia rekonštrukcia v histórií mesta, a práve teraz rekonštrukcia električkových tratí na území sídliska Košice-Západ, teda pre domácich “Terasa”, v úseku od Amfiteátra až po električkovú zastávku, ktorá nesie názov Bardejovská. Rekonštrukciu realizuje spoločnosť Eurovia SK, ktorá sa po celozávodnej dovolenke [...]

HODY v Metropole Východu!

19.12.2017

Ako každý vie, hlavnú úlohu počas Vianoc v Košiciach nezohráva len krásny a majestátny Vianočný stromček, nádherná výzdoba alebo ľadové kráľovstvo, ale práve Vianočné trhy.Vianočné trhy v centre mesta, správne povedané v historickom centre Starého mesta, sú už tradičnou pýchou, výzdobou, priam spestrením pekných chvíľ pred, a počas Vianočných sviatkov v [...]

Metropola VÝCHODU opäť o krok v pred ! !!

02.08.2017

Určite si pamätáte rekonštrukciu električkových trati v Košiciach, ktorá sa robila takmer po štvrť storočí, a začala sa v roku 2015. Bol to náročný proces, ktorý stál pevné nervy asi všetkých, od vedenia mesta, občanov, až po turistov, ktorí do mesta Košice zavítali aj keď prebiehala masívna rekonštrukcia a modernizácia električkových trati. Bol to náročný [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

adamstecak

Východ Slovenska a jeho obyvateľov treba spoznať, až potom si o nich utvoriť názor :)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 12
Celková čítanosť: 93505x
Priemerná čítanosť článkov: 7792x

Autor blogu

Kategórie